Podlahy do našich domov a bytov

Návrat k prírode a ohľad k životnému prostrediu, to je významný smer, ktorý sa prejavuje vo všetkých oblastiach architektúry a interiérov. S tým súvisí aj prechod od hladkých povrchov k povrchom so štruktúrou, od vysokého lesku k matu.
 
Podlaha ako obklad.Pre drevené podlahy stále viac platí a je novým trendom, použitie pre obklady stien a stropov. Je tiež možné použiť podlahy laminátové. Podlahové palubovky sa väčšinou na stenu lepia napevno, alternatívou môže byť rošt.
pánské kožené mokasiny
Druh drevených podláh.Kým ešte pred desiatimi rokmi bol pomer dubových a bukových podláh rovnaký, dnes jednoznačne dominujú podlahy dubové. Dub je dobre dostupná, odolná a praktická drevina, ktorú možno kvalitne opracovať čo do farby tak štruktúry povrchu. Má skvelé úžitkové aj tepelnoizolačné vlastnosti a v porovnaní s bukom alebo javorom je stabilnejší pri použití podlahového vykurovania.

Povrchová úprava drevenej podlahy.Kým prirodzenosť dreviny najviac podtrhuje ošetrenie olejom, odolnejšie a menej náročné na údržbu sú naopak lakované podlahy. Olejovanú podlahu je potrebné minimálne raz ročne znova napustiť olejom. Lakované povrchy túto údržbu nepotrebujú. Od vysoko lesklých lakov sa záujem presúva k produktom matným a super matným.

Povrchová štruktúra drevenej podlahy.Aktuálne najžiadanejšie sú prirodzené vzory, teda ani úplne bez prirodzenej kresby dreva ale ani extrémne rustikálny. Výrobcovia teda preto do svojich kolekcií začali zaraďovať rustikálne vzory, pri ktorých sa dá využiť aj drevo s hrčami a letokruhmi.

Lamino ako drevo.Vo svete laminátových plávajúcich podláh nič nie je nemožné, pretože vďaka moderným technológiám digitálnej tlače nadobúdajú akéhokoľvek vzhľadu. Vďaka špeciálnej úprave povrchu získavajú autentický vzhľad nielen na pohľad, ale aj na dotyk. Napríklad technika synchrostructury dokonale kopíruje kresbu dreveného vzoru, letokruhy aj praskliny.

Vlhko už laminátu nevadí. Laminátové podlahy možno už dnes použiť aj do vlhkých miestností ako sú kuchyne, chodby alebo kúpeľne. Vďaka novej technológii sú tieto laminátové podlahy úplne vodeodolné. Sú opatrené vodoodpudivou vrstvou, ktorá chráni ich spoje.
dřevěná podlaha v bytě
Vylepšený zámkový spoj u laminátových podláh.Montáž podlahy urýchľuje a uľahčuje nový typ zámkového spoja so špeciálnym jazdcom na krátkej strane, čo umožňuje aj jednotlivci lamely pohodlne pokladať. Krátka strana sa jednoducho zacvakne zvrchu.

Vinylové podlahy.
Úroveň vinylových podláh sa za posledné roky posunula výrazným smerom dopredu. K ich výrobe sa už používajú zdravotne nezávadné materiály bez PVC, chlóru, zmäkčovadiel, halogénov či ťažkých kovov. Tieto vysoko odolné podlahy začínajú čeliť konkurencii. Elastické vinylové dielce sú vysoko odolné, zvládajú dopady predmetov, mechanické poškodenie i frekventovanú prevádzku. Nehrozia u nich defekty spôsobené kontaktom s vodou ani teplom.

Jednotlivé dielce sa lepia, možno ich použiť aj na podlahové vykurovanie aj do kúpeľní. Chôdza po nich je tichá, je protišmyková a hrejivá. Možno vyberať z rôznych vzorov dreva a navyše možno voliť aj vzor vŕb či vavrínov, ktoré sa na výrobu drevených podláh bežné nepoužívajú.

About the Author

You may also like these

No Related Post